Friday, July 16, 2010

Sardunya & Begonya Çiçekleri - Geranium & Begonia Flowers

Sardunya & Begonya Çiçekleri - Geranium & Begonia Flowers



Mehmet Toluay gece yarısından sonra
www.facebook.com muhabbet kutusundan benimle konuşmaya çalışmış[1]. Gece yarısından sonraları, 02:00’lerde yatmıştım. Koltukta oturacak denli kuvvetli değildim.

Bu sabah erken kalktık. Hanife Aykan Kiraz küçük kızımı Aybüke Beren Kiraz’ı BTK’ne
[2] götürecek. Oradan Şirintepe Feza Siteleri’ne annesine gidecek. Kahvaltımıza Ülkü Balkan Koç da katılmıştı. Uykulu gözlerle kahvaltı masasına gelen Aybüke Beren Kiraz, uyurgezer gibi davranıyordu.

Kahvaltımı masamız zengin. Masanın orta yerinde beyaz çiçek açan Sardunya[3] var. Belgin Karaoğlu Öztürk’ün hediyesi. Yarın büyük kızımızın üç bölümde girdiği LYS Sonuçları Internet ortamında açıklanacak. Kızımız sonuçlardan olumlu bir şey beklemiyor. Sardunya & Begonyalar[4] benim çocukluğumun çiçeklerim. Rahmetli annemiz Necmiye Ortaç Kiraz, Derince Tarla’daki ilk kerpiç evimizin ve ondan yıllar sora yaptıkları Briket evimizin dört bir yanını renk renk açan Sardunya ve Begonyalarla donatırdı. Rahmetli ablamız Heyecan Kiraz da öyle. Pencere kenarları ve balkonlar, çeşitli kaplara ekilmiş, renk renk begonyalarla doluydu.

Haberlere göre başka bir Yağışlı Hava bölgemizi etkileyecek. Havada nem hala çok yüksek. Ev içlerinde durulmuyor adeta. Bedenler yapışıyor giysilere.

Başka neler olmuş! Neler olmuyor ki her gün! Ama dikkatimi çeken, aktarmaya değer diye düşündüğüm olanlara yer veriyorum:

İki günlük resmi ziyaret
için Slovenya'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Slovenya Devlet Başkanı Danilo Türk ile görüşmesinden önce Slovenya Başbakanı Borut Pahor'u kabul etmiş. Gül'ün konakladığı Grand Hotel Union'daki basına kapalı görüşmede, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da hazır bulunmuş.

Slovenya Devlet Başkanı Danilo Türk, Türkiye'nin üyeliğinin AB için "büyük bir değer" olacağını belirtirken, Ankara'nın üyeliğine karşı çıkanları "dar görüşlü" davranmakla suçlamış.

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, başbakan RTE’nin, Saadet Partisi Genel Merkezini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 saat süren ziyaretin oldukça yararlı geçtiğini söylemiş. Numan Kurtulmuş “Türkiye'nin, sadece birkaç madde üzerinde anayasa değişikliği değil, kapsamlı, demokratik, katılımcı bir üslupla yapılmış bir anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu ifade ettik. Bu çerçevede hükümetin parlamentodan geçirdiği anayasa paketine destek vereceğimizi ilk günden beri söylüyoruz, ancak 12 Eylül 2010'da, Anayasa değişikliğine 'Evet' diyeceğiz, 13 Eylül 2010'da, Türkiye'de yeni, demokratik bir anayasanın yapılması için görüşlerimizi kamuoyu ile en yüksek sesle paylaşacağız” demiş.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına karşı toplanan 170 bin imzayı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a vermiş.

Bu kadar yeterli. Evin içerisi de ısınmaya başladı. Aşırı nemden bugün herkes fazla etkilenecek. Bengisu Kiraz odasında keyif yapıyor. TV’de yabancı bir kanal açık. Evden çıkıp dışarıya gitmek istiyorum. Bu hafta küçük kızımız Aybüke Beren Kiraz’ın BTK’daki kursu Kentsa Sosyal Tesisleri
[5] havuzuna gitmemizi engelliyor.

Bengisu Kiraz’a evden çıkacağımı ve çarşıya gideceğimi söylüyorum. Kentsa Sitesi’nden çıkıp fıstık çamlarının dibinden yürüyorum otobüs durağına doğru. Otobüs durağının kalın camına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yeni bir etkinliğini anlatan dev bir afiş asılmış
[6]. Uluslararası bir yüzme karşılaşması ve fotoğraf yarışması. Yarışmalar ödüllü! Euro üzerinden dağıtılacak bir yarışma! Belediye çok para kazanıyor ve hesap soracak bir makam yok demek ki!

Afişin görüntüsünü alırken korna sesine dönünce 28 numaralı yeşil renkli Alikahya otobüsünün yaklaştığını görüyorum. Kapı açılıyor ve biniyorum. Sürücünün sağındaki üçlü koltuğun kapı yanı boş. Cebimdeki bozuk paralardan TL 1.35 sayıp sürücüye uzatıyorum. Pencerelerin tümü açık. İçeri dolan rüzgar biraz olsun nefes aldırıyor. Halkevi durağında ineceğim. D-100’e dönerken Yaşar Uzun’un cep telefonunu çaldırıp, Thenes Şarapevi’nde
[7] bir çay içeceğimi söylüyorum. O da yoldaymış, çarşıya erişmek üzereymiş.

Halkevi trafik ışıkları. Yayalara kırmızı yanıyor ama herkes geçiyor. Halkevi önünden Efe Petrol’e doğru yürüyorum. Yalı Camisi’nin önü taburelerde oturanlarla dolu. Çay içiyor ya da zaman tüketiyorlar. Yaşar Uzun arıyor. Caddede yürüdüğümü söylüyorum. Alemdar Caddesi güney-doğu uçta bekliyor. Beden önce gelmiş.

Thenes Şarapevi’nin önündeki üç masa da dolu. İlk masada bir genç oturuyor. Orta yerde İzmit yerel gazete muhabirleri. Üçüncü masa da dolu. Bizi iç alana geçiyoruz. İki bardak çay içeceğiz. Taş yapının içerisi oldukça serin. Yusuf Ziya Tok çaylarımızı getiriyor. Sabahları mekanı Yusuf Ziya Tom, öğleden sonra saat 14:00’lerden itibaren Ömer Tom işletiyor.

Utku Birinci bizi Yenicuma Parkı çay bahçesinde bekliyormuş. Çay bedellerini ödeyip kalkıyoruz. Şahabettin Bilgisu Caddesi’nden geçerken Menekşe Teknik Ticaret’e
[8] uğruyoruz. Osman Akbay[9] kapı gerisindeki bankta oturuyor. Yaşar Uzun ile tanıştırıyorum.

Utku Birinci masada yalnız. Selam verip masasına oturuyoruz. Yaşar Uzun birisi ile konuşuyor cep telefonundan. Konuştuğu kişi Hedef 41 adlı dergiyi çıkartan Tanju Cılızoğlu. İzmit’te yerel basında yeni bir gazete daha çıkacakmış. Sadece İzmit kent içi ve bazı beldelere ait habercilik yapmaktan ibaret olan yerel gazete çok fazla. Yeni gazete

çıkartmaya ilgi de son yıllarda arttı. Diğer köşede yalnız oturan Ahmet Akgüner
[10] de katılıyor masamıza.

Kocaeli Gazetesi, Özgür Kocaeli Gazetesi, Bizim Kocaeli Gazetesi, Demokrat Kocaeli Gazetesi ve Beyaz Kocaeli Gazetesi. Bunlara ek olarak Haber Portalı olarak hizmet veren birçok web sayfası var. Gazeteler el değiştirmeye başladı.

Bizden sonra Muhittin Bakan geliyor. Daha sonra da elinde bir poşetle Fikri Orhan. Poşette kütüphanesinden birkaç eski basım kitap olmalı.

Çay bahçesi masaları dolu. Nem bunaltıyor. Ağaçların gölgesi ve çevrenin toprak olması bu çevreyi daha rahat yapıyor. Kent sıcaklık kusuyor. Her yer taş, parke ya da asfalt. Yürüyüş Yolu ve bazı cadde kıyıları dışında kentte ağaç yok. Seyhan Odabaş’tan sonra Yaşar Uzun’un tanıdığı iki genç de geliyor.

Fikri Orhan getirdiği eski kitapları Muhittin Bakan ve Emin Bilir incelesin diye getirmiş. Hasan Basri Kaya bugün yalnız. Hüseyin Ardoğlu yok bugün.

Yaşar Uzun, Utku Birinci ile bir arkadaşlarına ziyarete gidecekler. Benim nemden ve sıcak havadan üzerime ağırlık çöktü. Yürümek ve dolaşmak istiyorum. Ömer Baran Ergenç’in bankada bir ödemesi varmış. Banka için Yürüyüş Yolu’nun ne batı ucuna gidiyoruz. Banka taşınmış. Yolda yıllar önce İzmit Halkbankası Şubesi’nde çalışan Zafer Yıl’a rastlıyorum. Halen çalışıyormuş bankada. Halkbankası da özelleştirilmek için cilalanıyormuş.

Böbrek Taşı’ndan dolayı uzun süredir aşırı gaz baskısı, baş dönmesi ve sol kasığımda bıçak benzeri saplanan ağrılarım var. Aşır nem de üstüne binince ayakta durmada zorlanıyorum. Karnım aç. Sigara ve çaydan ağzım acılandı. Köfteci Fettah’a
[11] gidiyoruz. Dükkan önündeki alt masada oturanlardan birisi tanıdık. Mannesmann-Sümerbank Boru Endüstrisi T.A.Ş.’den Muhterem Savaşan[12] bir dostu ile muhabbet ediyor.

Ömer Baran Ergenç köfte yemek istemiyor. Tokum, kahvaltımı öğleye doğru yaptım diyor. Bir bardak çay ve soğuk su içiyor. Muhterem Savaşan dostu ile eski zamanlardan, babasının ve kendisinin futbol oynadıkları zamanlardan, İzmit’te herkesin herkesi bilip tanıdığı zamanlardan söz ediyorlar. İzmit’te taşımacılık ve Vapur Acenteliği yapmış Kişinbay Ailesi’nden söz ediyorlar. Bu adı ben ilkin Yavuz Ulugün’den duymuştum. Daha sonra da Ali Osman Aykan’dan. Dün Numan Gülşah’ın Thenes Şarapevi’nde otururken, beraber getirdiği Atilla Oral’ın kitabı “Üsküdar Vapuru Faciası”nda
[13] da vardı bu Kişinbay adı.

Geri dönerken bu kez de Aybüke Beren Kiraz’ın TBMM Voleybol Takımı çalıştırıcısı Serkan Çukadar ile karşılaşıyoruz.

Yenicuma Parkı çay bahçesine geri dönüyoruz. Hava dayanılır gibi değil. Nefes alınmıyor. Oturduğum yerde uykum geliyor, sandalyeden düşecek gibiyim. Yaşar Uzun ile Utku Birinci saat 17:30’dan sonra katılıyor aramıza. Cemaatin bugün konuştuğu hiçbir konu ilgimi çekmiyor. Ne konuşmak, ne fikir ileri sürmek ne de düşüncemi açıklamak istiyorum.

Masa müdavimleri dağılınca Yürüyüş Yolu’na çıkıyoruz. Utku Birinci dükkanına dönüyor. Bir konuğu ile ilgilenecek. Yaşar Uzun, Ömer Baran Ergenç ve ben Thenes Şarapevi’ne gidiyoruz tekrar. Dükkan önü masalarda oturacağız. Saat 18:00 suları. Dükkanlarını kapatan Ali Osman Aykan ve Derya Taşkın caddenin ucundan yürüyorlar bize doğru. Ali Osman Aykan masamıza katılıyor. Çay ve soğuk su içiyoruz.

Yaşar Uzun’u Eski Garajlar’daki otobüs durağında götürüyoruz. Hat 9, Derince Harmantarla otobüsü bu akşam erken geliyor. Ben ayrın kent merkezine inmek bu aşırı nemde diyorum. Beni havuz paklar ya da evden dışarı çıkmam diyorum. Yürüyüş Yolu’ndan geri dönüyoruz. Mesai saatleri sonrası bir sürü insan Yürüyüş Yolu’na üşümüş bu sıcak ve nemli havada! Pertev Paşa Caddesi’nden güney uca yürüyoruz. Yenicuma Camisi güney-doğu ucundan Uğur Mumcu asma köprüsüne çıkacağız. ThyssenKrupp asansörü ile.

Kırmızı renkli Honda araç otoparkın en batı ucunda. Asma köprü hizalarında. Otoparkın yapım işi hala sürdürülüyor. NCity AVM önlerinde yeniden düzenleme işleri yürütülüyor. Salim Dervişoğlu Bulvarı’ndan Adliye Köprüsü’ne geçiyoruz. Buradan Anıtpark ışıklarından doğuya dönüyoruz. Bulvar üzerinden Yahya Kaptan Mahallesi’ne erişeceğiz.

Ömer Baran Ergenç beni Kentsa Sitesi giriş kapısı önünde bırakıyor. Teşekkür ediyorum kendisine. Geçen hafta ve bu hafta birkaç akşam beni site kapısına dek bıraktı. Kendisine borçlandım.

Gürkan Büfe’den ekmek ve sigara alıp eve döneceğim. Aşırı gazım var. Yemek yemem gerek. Büfe Gürkan Takak’ın annesi var. Ekmeğimi alıp ev dönüyorum. Kapıyı Hanife Aykan Kiraz açıyor. Karnımın aç olduğunu söylüyorum. Akşam Yemeği hazırlığı yapıyor. Çubuk Makarna haşlayacakmış. Ülkü Balkan Koç da evde tavuk pişiriyormuş.

Bana hazırladığı yemeği balkon masasında yiyorum. Biber Dolması, Soğuk Su, Vişne Hoşafı ve Kavun. Karnım doyunca gazımı da çıkartma olanağı buluyorum. Ülkü Balkan Koç geldikten sonra benden başka herkes balkondaki masa çevresine toplanıyor.


[Erkan Kiraz, Alikahya, Izmit, Turkey on Wdnesday, July 14th, 2010].

© Copyright 1999-2000-2010. http://erkankiraz.blogspot.com/ & http://www.scribd.com/erkankiraz. Pictures, Documents, Materials, Stories, Ottoman Archives, Turkish Republic Archives or Other Information & Knowledge in this page may not be reproduced in any form without expressed written permission from Erkan Kiraz, nor may it be sold or otherwise transferred to a third parties.

For whatever aims they could not be copied, recopied, reproduced, transmitted, distributed, redistributed in any form or by any means, graphics, electronic, or mechanical, including photocopying, recording or taping, or by any information storage retrieval system, or used, reused on any written documents, texts, undergraduate certificates, bachelor's degrees, bachelor's levels, books or in any kind of digital or electronically environments & media, either they are regarded as profit-gaining or non-profit gaining or educational purposes.

Erkan Kiraz, Email:
erkankiraz@yahoo.com provides all those stories at http://erkankiraz.blogspot.com/, http://www.scribd.com/my_docs, http://erkankiraz.multiply.com & http://www.panoramio.com/user/2404315.
© 1999-2010 Copy Righted to Erkan Kiraz
erkankiraz@yahoo.com. All Rights Reserved.

[1] Mehmet Toluay; 14.07.2010: dostum selamlar ve sevgiler, bu ozel adını hatırlamasam bu da kim, diyecegim, alooo, ben burayı kullanmasını tam bilmiyom, ama senden de bi cevap alamadım, sevgiler, saygılar.
[2] Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bilim & Teknoloji Kulübü [KBB BTK]: Cumhuriyet Mah. Lale Sok. No: 14, İzmit. Tel: +90-262-226 83 84. [06.07.2010, Erkan Kiraz’ın Günlükleri, Alikahya-İzmit].
[3] Sardunya [Bilimsel Adı: Pelargonium, İngilizce: Geranium Flower]: Pelargonium adını çiçeği Afrika’dan İngiltere’ye 1738’de getiren Johannes Burman koymuştur. Çiçeği Leyleğin Gagası’na benzettiğinden dolayı Yunanca söz [πελαργός] Pelargós: Leylek Çiçeği demiştir. Göz alıcı kırmızı ya da pembe çiçekleriyle bahçeleri ve balkonları süsleyen en çok yetiştirilen süs bitkilerindendir. Turnagagasıgiller familyasının Pelargoium cinsinde yer alan bu bitkilerin bilimsel adı leylek anlamındaki Yunanca pelargos sözcüğünden gelir. Çünkü sivri uçlu ince meyveleri bir leyleğin gagasını andırı. Afrika’nın güney kesiminde yabani olarak yetişen bu bitkiler alımlı çiçeklerinden dolayı dünyanın bir çok ılıman ve sıcak bölgesine yayılmış ve yüzlerce süs çeşidi geliştirilmiştir. Sardunyalar otsu ya da odunsu yapılı olup son derece dayanıklı bitkilerdir. Yaprakları yuvarlak ya da loplu ve kalındır. Uzunca bir sapın ucunda tek tek değil bir arda açan çiçekler çeşidine bağlı olarak irili ufaklı demetler oluşturur. Yalın katların yanı sıra katmerlileri, alacalıları yada fırfırlı yapraklıları da geliştirilmiştir. Bazı çeşitlerin yapraklarının sık tüylerle kaplı olmasına karşılık bir bölümü derimsi ve parlaktır. Sakız sardunyası denen bu parlak yapraklı çeşitler sarkıcı özelliği nedeniyle genellikle balkon çiçekliklerinde yetiştirilir. Bol güneşli, iyi akaçlanmış, gevşek toprakları seven sardunyalar çoğunlukla gövdeden kesilen dal parçalarından yani çelikleme yöntemi ile çoğaltılır. Ayrıca tohumdan da üretilebilir. [14.07.2010, Erkan Kiraz’ın Günlükleri, Alikahya-İzmit].
[4] Begonya (Begonia), Begonyagiller (Begoniaceae) familyasından bir bitki cinsidir. Cinsin adı, Fransız botanikçi Charles Plumier tarafından eski Fransız kolonisi Haiti'nin valisi Michel Bégon'a yapılan atıf dolayısıyladır. Bu isimlendirme Linnaeus tarafından kabul edilmiştir. Begonya, Türkiye'de halk tarafından sevilen ve yaygın olarak evlerde yetiştirilen bitkiler arasındadır. [14.07.2010, Erkan Kiraz’ın Günlükleri, Alikahya-İzmit].
[5] Sabancı İzmit Sosyal Tesisleri [Kentsa Sosyal Tesisleri]: Üye İlişkileri, Alikahya-İzmit. Tel: 0 262 316 76 73, Fax: 0 262 316 70 59, Web: www.kentsa.org.
[6]
[7] Thenes Şarapevi: Irtibat; Hanife-Yusuf Ziya Tom. Ömerağa Mah. Alemdar Caddesi, No: 4, Izmit, Turkey. Email: yusufziyatom@yahoo.com, www.thenessarapevi.com. Tel: +90-262-331 37 73. GSM: +90-533-492 47 88. [13.07.2010, Erkan Kiraz’ın Günlükleri, Alikahya-İzmit].
[8] Menekşe Teknik Tic. & Sa. Ltd. Şti.: İsmail Menekşe. Anakara Cad. No: 50, 41040, Tel: 262-321 94 64, 32 50 53, Fax: 262-322 51 17, Email: menekseltd@yahoo.com, İzmit.
[9] Osman Akbay: 1935 yılında Trabzon'da doğan Osman Akbay, Orta ve Lise öğrenimini de Trabzon'da yaptı. Bu dönemde Kayıhan Keskinok'un öğrencisi oldu. 1958 yılında G.E.E Resim-İş Bölümünden mezun olan Akbay, Türkiye'nin değişik illerinde Resim Öğretmenliği yaptı ve son görev yeri olan Ankara Cumhuriyet Lisesi Resim Öğretmenliğinden 1984 yılında emekli oldu. Öğrencilik yıllarında Devlet Resim ve Heykel sergilerine katılan sanatçı, 35 yıl aradan sonra tekrar resim çalışmalarını yoğunlaştırdı ve 1995'ten itibaren kişisel sergiler açmaya başladı. 1995 Galeri Soyut, Ankara, 1997 Galeri Soyut, Ankara, 1997 Tekel Sanat Galerisi, İstanbul, 1998 Galeri Soyut, Ankara, 1998 T. İş Bankası Sanat Galerisi, Trabzon, 1999 Sevgi Sanat Galerisi, Ankara, 2000 Galeri Gözde, Ankara, 2001 Anadolu Ajansı Sanat Galerisi, Ankara. [Teşekkürler: Osman Akbay: http://www.osmanakbay.8m.com/contact.htm, 12.07.2010, Erkan Kiraz’ın Günlükleri, Alikahya-İzmit].
[10] Ahmet Akgüner [2010 Izeyap Başkanı]: GSM: 538-816 60 71.
[11] Kebapçı Fettah: Fettah Öven. “1948’den beri”. Demiryolu Cad. Fettah Öven Sok. No: 4, Tel: +90-262-321 00 07, İzmit. Bir porsiyon köfte TL 7.00.
[12] Muhterem Savaşan: Mannesmann-Sümerbank Boru Endüstrisi T.A.Ş. GSM: 538-876 08 09. [14.07.2010, Erkan Kira’ın Günlükleri, Alikahya-İzmit].
[13] Üsküdar Faciası: Atilla Oral. Demkar Yayınevi: Yerebatan Cad. Salkım Söğüt Sk. No: 8/306, Cağaloğlu-İstanbul, Tel: +90-212-527 96 74, www.demkaryayinevi.com. [13.07.2010, Erkan Kiraz’ın Günlükleri, Alikahya-İzmit].