Sunday, November 23, 2008

Macar-Türk Dostluk Derneği; Macaristan-Türkiye

Geçen hafta Macar-Türk Dostluk Derneği Budapeşte’ye [1] bir ileti göndermiştim. İleti F. Tóth Tibor tarafından açılıp okunmuştu. İleti İngilizce idi. Ardından “Prens Rakoczi; Osmanlı’da Bir Macar Konuk ve Mikes’in Türkiye Mektupları” kitabını [2] Türkçe’ye çeviren Edit Tasnádi’den kısa bir yanıt almıştım. F. Tóth Tibor iletimi Edit Tasnádi’ye aktarmış olmalıydı. Kendisine yazdığım yanıta tepki almadım. Ama o da yazdığım yanıtı Ankara’da kurulu Türk-Macar Dostluk Derneği’ne aktarmış olmalı.

Böyle bir derneğin Ankara’da var olduğundan bilgili değildim. Sadece Tekirdağ’da bu adla bir dernek olduğunu düşünüyordum. Ankara’dan Türk-Macar Türk Dostluk Derneği [3] adına İsmail Tosun Saral’dan bir ileti aldım. Kısa iletisinde F. Tóth Tibor’dan söz ediyor ve derneğin ne tür çabalar içinde olduğunu ve derneğin hangi kişilerden oluştuğunu anlatıyordu. İleti ekinde derneğe üyelik başvurusu formu olduğunu, formun doldurulup iki resim ekinde posta yoluyla kendilerine gönderilmesini rica ediyordu [4].

Formun içinde yer alan bilgiler ve üyelik kabul ile olanlılıkla yıllık üyelik ödentisi olan bedelin yatırılacağı banka hesap bilgileri veriliyordu. İsmail Tosun Saral emekli banka müdürüymüş. Diğer üyeler ise Prof. Dr. Şerif Bastav, Prof. Dr. Anıl Çeçen, Prof. Dr. Vecdet Erkun, Tulin Kal, Nesrin Gürkan ve Abdulkadir Ersoy. Üyelerin çoğunluğu gönüllüler ve Ankara DTCF’de okuyan öğrencilerden oluşuyormuş.

Asil Üyelik Başvuru Formu’nu sayısal olarak doldurdum. Sağ üst köşesine sayısal vesikalık görüntümü yapıştırdım. Akbank Toyota Bağlı Şube üzerinden ödentiyi yapmak için talimatı hazırladım. Öğleden sonra fırsat bulunca talimatımı bankaya fakslayacağım. Para aktarımı olasılıkla yarın itibariyle gerçekleşecektir.

Macar-Türk Dostluk Derneği Ankara’nın söz edilen etkinliklerine bizzat bulunarak nasıl katılabilirim. Bunu henüz bilmiyorum. Ama böyle bir derneğe üye olmanın yararlı olacağı da açık. En kötü durumda bile artık İnternet ve email yoluyla bilgilendirme ve iletişim kurma olanağı var. Yeter ki bir biçimde yüzyüze tanışma olanağı bulalım. Kimin ne tür bir çaba içinde olduğunu öğreneyim. Ben onları onlar beni tanıma fırsatı sağlasın...

Henüz Tekirdağ Macar Türk Dostluk Derneği [5] üyeleri ile iletişim kuramadım. Tekirdağ’a tekrar gitmek istiyorum. Gitme fırsatı doğduğunda geleceğimi dernek üyelerine ve II. Ferenc Rakoczi Anıveri & Müzesi [6] görevlilerine bildireceğim... Türk-Macar Dostluğu’na gönül vermişlerle ve Tekirdağ’ı Rodosto diye kendilerine yurt edinmiş ve yaşamlarını orada sonlandırmış olan II. Ferenc Rakoczi ve beraberindeki Macar Kolonisi’nin yaşadığı mekanlara uzun zamandır soluk ve biçim verme çabası içinde olanları bizzat tanımak ve bilmek istiyorum...

Biz İzmitli gönüllüler, İzmit’e sevdalanmış ve İzmit ve çevresi için bireysel çaba sarf edenler üzücü ki şimdiye dek İzmit’e sığınmış ve yaşamını orada sonlandırmış Macar Özgürlük Savaşçıları’ndan Thököly Imre adına somut, elle tutulur bir şeyin gerçekleştirilmesine önayak olamadık. Kendiliğinden olan bir şey oldu. Gönül okşayıcı ve içrahatlatıcı olmasa da başlangıçtı bu. Eskilerin Seka İzmit Müessesesi’nin anakapısının hemen batı-kuzey köşesine bir anıt açıldı. Bunu İzmit Büyükşehir Belediyesi gerçekleştirmişti.

Imre Thököly’nin İzmit’in vakti zamanında Büyük Protestan Ermeni Mezarlığı’ndan, onun mezar yerini araştırmaya gelen Macaristan Heyeti’nin yaptırdığı abide mezar taşından [7] geriye kalan bir parçanın yer aldığı bir anıt. Anıtın sol köşesine ise Imre Thököly ve Osmanlı Sultanı’nın verdiği Berat’a ait bilgiler yer alıyor [8].

Ülkemde neler oluyor! Çok şeyler aslında! AKP İktidarı herkesimi kucaklayacağına, herkesime kendi düşüncesini dayatma siyaseti güdüyor. Genel Seçim 2007’den %46,7 oy oranıyla seçilmiş olması gözlerini buğuladı. Berrak görüden uzaklaştılar. Biz ne dersek kabul edilmeli ve aykırı görüş ve tepkiyi kabullenmeyiz davranışı içindeler...

Ya dünyada neler oluyor. Felaketler, kazalar, patlamalar, suikastlar, baskılar ve sürgünler. Endonezya’da yaşanan 7,6 şiddetindeki depremlerin artçıları, Tsunami tehlikeleri açlık, sefalet. Pakistan’da Pervez Müşerref’in 3. kes devlet başkanlığı seçimine girmek istemesi ve ülkede oluşan gerilimler. Afganistan-Pakistan sınırında Taliban-Pakistan Ordusu çatışmaları...

Irak’ta yaşanan olağan biçime dönüşen patlamalar. Canlı bombalar. Suikast girişimler. Sivil alanlara konulan bombalı düzenekler. Her yer kan gölü...

Üniversiteler Rektörler Komitesi toplantısının ardından YÖK Başkanı Teziç açıklama yapmış ve AKP Hükümeti uyarılmış. AKP İktidarı uzun zamandır “Sivil Anayasa” yaparak “kendi düşünce yapısını” tüm Türkiye’ye halkoyu ile “AKP Anayasası”nı onaylatarak dayatma peşinde...

“Aydın Doğan Medyası” haberleri geçtiği İnternet sayfasında sadece ve çoğunlukla AKP Hükümeti’ne eleştiri getirenlerin aşağılanmasına, horlanmasına ve “AKP Düşüncesi”nin halka kabul ettirilmesi dayatmalarını savunanların yorumlarına yer veriyor! “Tarafsız Türk Medyası” bu olmalı!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili yazılı bir açıklama yapmış; “Hukukun üstünlüğünün kabul edildiği çağdaş ülkelerde, yargı organlarınca ve AİHM'ce Anayasa ve yasaların verdiği görev ve yetki çerçevesinde yasak getirilen fiiller, yasalarda, hele hele Anayasa'da değişiklikler yapılarak yasal hale getirilmemelidir” demiş.

Ülkenin 2007 Genel Seçimi sonrasında AKP İktidarı ile nereye geldiğinin kısa özetini Bekir Coşkun köşesinde yapıyordu [9]. “Demokrasi adına farklı seslerin susturulması”nın ilk kurbanı Hürriyet Gazetesi’nden olmuştu. Bekir Coşkun, Tufan Türenç, Özdemir İnce, Hasan Pulur ya da Cüneyt Ülsever gibi “aykırı seslerin ne zaman susturulacağını” ise Allah bili!

Yeni aldığımız Toyota [10] aracın 20 bin km bakımı var. Hanife, Kocaeli Kaya Toyota Servisi’ne [11] telefona dip randevu için bilgi almış. Hanife’ye bakımın YTL 230,00 olduğunu ve Toyota çalışanı indirimi ile bedelin YTL 210,00 olacağını söylemişler. Ben de Sakarya Toyota Tuzcuoğlu’na [12] sordum. Buradakiler ise YTL 260,00 fiyat verdiler. Bu fiyatın da Toyotasa’nın servislere önerdiği bedel olduğunu söylüyordu konuştuğum görevli! Nelerin değiştirildiğini ve nelerin bakımı yapıldığını sordum. Değişecek parçaları saydı ve bakımı yapılanları sıraladı [13].

Açıklamalar & Dipnotlar
[1]. Magyar-Török Baráti Társaság, Budapeśt [Macar-Türk Dostluk Derneği]: 1062 Budapest, Baja u. 54, Hungary. E-mail: praetor@office.mta.hu
[2]. Prens Rakoczi; Osmanlı’da Bir Macar Konuk ve Mikes’in Türkiye Mektupları; (Törökorzsagi Levelek), Klemens Mikes. Çeviri Edit Tasnádi, Türkçeye uyarlayan Figen Turna. Aksoy Yayıncılık, ISBN 975-312-221-7, [Erkan Kiraz, İzmit Migros Çarşı Mağazası, 20.12.03, 5,250,000 TL], http://www.frankfurt.matav.hu.
[3]. Türk-Macar Dostluk Derneği-Ankara: Adakale Sk. 25/38, 06420, Kızılay-Ankara. İletişim Adresi: Ataç Sk. No: 37/18, 06420 Kızılay-Ankara. Tel: 312-433 43 18-431 17 78, Fax: 312-434 14 14.
[4]. İsmail Tosun Saral
saraltosun@hotmail.com, 18.09.2007 21:25, To: erkan.kiraz@toyotatr.com, Subj: Turk Macar Dostluk Dernegi, Erkan Bey, Ilk once selam ve sevgilerimi sunarim. Sonra yapmis oldugunuz guzel calismalar icin sizi kularim. Macaristanda mukim Macar Turk Dostluk Dernegi yonetim Kurulu uyesi sayin Toth Tibor yazinizi bize iletti. Boylelikle sizi tanimis olduk. Mutlu olduk. Biz Ankarada 15 senedir Turk Macar Dostluk ve Kardesligine katkida bulunmaya mahdut imkanlarla calisiyoruz. Her ay bir konferans veriyoruz. Simdiye kadar 5 kitap yayinladik. Yon. Kur. Uyemiz Prof. Dr. Serif Bastav'in 'Turk Macar Iliskileri' isimli kitabimizi kultur bakanligi almadigi icin madden tukendik. Uyelerimiz daha ziyade Ankarad DTCF Hungoroloji Fakultesi ogrencileri, mezunlari, hocalari ve macarlarla is yapan Turkler, ve macarlarla evli turklerdir. Prof. Dr. Anil Cecen baskanimiz ve kurucumuzdur. Prof. Dr. Vecdet Erkun, Hungorologlar, Tulin Kal ve Nesrin Gurkan, tuccardan Abdulkadir Ersoy yonetim kurulumuz uyeleridir. Her ne kadar uzakta isenizde sizi de uye olarak kaydetmek bize guc katacaktir. Bu nedenle ilisikte uyelik formu gonderiyorum. doldurup adresime postta ile 2 resimle birlikte gonderirseniz zincirimiz daha da uzayacaktir. Banka hesp no, adresim formda yazilidir. asagidaki http://members.virtualtourist.com/m/7d696/ da benim hakkimda ayrintili bilgi bulabilirsiniz. Budapest, Tekirdag, Izmit, Macaristan sayfalarimi ziyaret ediniz. Saygilarimla, Tosun Saral, Em. Is Bankasi Md. Turk Macar Dostluk dernegi, Yon Kur Uyes. Please visit my pages: http://www.macaristan.org, http://members.virtualtourist.com/m/7d696/, Sizin sayfanızdır sık sık ziyaret ediniz!
[5]. Tekirda-Türk-Macar Dostluk Derneği:
[6]. Tekirdağ II. Rackoczi Ferenç Anıevi & Müzesi: Barbaros Cad. Tel: 282-263 86 77-282-293 20 87, Tekirdağ.
[7]. Üzerinde Macaristan Kuruc Prenslik sembolleri ve bazı nişanlar yer alır.
[8]. II. Ferenc Rakoczi’nin Hayatı ve Türkiye’deki Sürgün Günleri, Tekirdağ Macar Dostluk Derneği, ISBN 963 218 279 0, Yayınlayan: Macar-Türk Dostluk Derneği, H-1062 Budapeşte, Bajza u. 54. ©Magyar-Török Baráti Társaság, Budapeśt, 2005. Minden jog fenntartva, Her hakkı saklıdır. Printed in Hungary. [Erkan Kiraz, Ferenc Rakoczi Anıevi Müzesi, Tekirdağ, 14.08.07, YTL 5.00]. Osmanlıca Berat’ın Türkçe çevisi kitabın son sayfalarında yer alıyor.
[9]. Helal anayasa... Sıra geldi kendi anayasalarını yapmaya. Parlamentoda çoğunluğu, ülkede iktidarı, cumhurbaşkanlığı ile de devleti ele geçirdiklerine göre, bir anayasaları eksikti. Şimdi onu yapıyorlar. Kafalarındaki "ılımlı İslam"a engel olmayacak bir anayasa... Nitekim Mir Dengir Mehmet Fırat, dünkü gazetelerde "Siyasi irademizi anayasanın arkasına koyacağız" diyordu. Anayasanın arkasına koyacakları o siyasi iradeyi elbette tahmin edersiniz. Anayasanın dili yok. Ki "Kim benim arkama saptırılmış siyasi iradesini koyuyor?" diye yakınsın. * Yeni anayasada gizli ya da açık: - Anayasa Mahkemesi’nin çoğunluğu iktidara geçiyor, böylece anayasanın özündeki devrim yasalarına aykırılık gibi bir engel kalmıyor. - Laikliğin tarifi (elbette kendi malum kafalarına göre) yeniden yapılıyor. - Türban serbestleştiriliyor. - MGK’nın işlevi ve etkisi azaltılıyor. - Yargının bağımsızlığı budanıyor. - YÖK iktidara bağlanıyor. - İrtica-gericilik-tarikat-marikat nedeniyle ordudan atılanlara geri dönme kapısı açılıyor. * Ve hepimiz biliyoruz ki; amaçlarına doğru bir adım daha atıp kendi helal anayasalarını yapıyorlar. Peki buna kim engel olacak? Bu pısmış-sinmiş muhalefet mi?.. Her devrin adamı kesilen bu yazarlar-çizerler, bu aydınlar mı?.. Her fırsatta irticadan ve laikliğin tehdit altında olduğundan söz edip ortalığı ayağa kaldıran... Ama Abdullah Gül cumhurbaşkanı olunca selama duran laik cumhuriyetin bekçileri(!) mi?.. Bu medya mı?.. Yeni Cumhurbaşkanı’nın kendilerini uçağa doldurup dünyayı gezdirmesini bekleyen patronlar mı?.. Ya da; kendisini yalnız ve aldatılmış hisseden, ülkesinin sürüklendiği karanlığa gönlü razı olmayan, ama çaresiz-küskün insanlar mı?.. Kim engel olacak AKP’nin kendi anayasasını yapmasına?.. Kim?.. [Hürriyet Gazeetsi, Onuncu Köy, “Helal anayasa, Bekir Coşkun, Email:
bcoskun@hurriyet.com.tr, 19.09.07].
[10]. Toyota Corolla, 1.6, Gri. 2006 Model. 34 ER 630.
[11]. Kocaeli Kaya Toyota Servisi: D-100 üzeri, Bekirpaşa-Yahya Kaptan Mahaallesi arası-İzmit.
[12]. Sakarya Toyota Tuzcuoğlu: Sakarya-Bilecik Yolu üzeri. Sakarya.
[13]. Motor Yağı, hava Filtresi ve Polen Filtresi değişecek. Fren ve balatalara bakılacak. Lastik havaları kontrol edilecek. Genel denetim yapılacak! İşçilik dahil değiştirilen parçaların bana maliyeti ise YTL 230,00 yada YTL 260,00.
[14]. Yazıda ad ve adresleri geçen mekanlar ve ticari işletmeler bilgi sağlama amacıyla zikredilmiştir. Her hangi bir ticari bağlantı söz konusu değildir. Sözü edilen mekan ve işletmelerin sponsorluk yada parsal desteği söz konusu değildir. Zaman içinde erişim bilgilerinde oluşacak değişiklikler bireysel olarak yazarı bağlamaz.
[15]. Yazıda söz edilen mekanlara ait bilgi ve yorumlar sadece bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Her hangi bir yergi yada yüceltme söz konusu değildir. Amaç yaşanılan anları ve yaşananları bireysel gözlem ve yorumla olduğu gibi aktarmaktır.
[16]. Sözü edilen bedeller ilgili tarihlerde geçerli olup ne bireysel olarak yazarı ne de ilgili yerlerin sahip ve işletmecilerini bağlar.
[17]. YTL / € Paritesi 1.7487.
[:)]. Hata ve yanlışlıklar müstesnadır. Olası birey, yer ve mekan adları ile örtüşme durumları, herhangi bir birey yada tüzel kişiye yazıda değişiklik yapılması isteme hakkı doğurmaz.


Erkan Kiraz, 19.09.2007 Çarşamba, Saat: 23:00, Kentsa Sitesi, Alikahya-İzmit, GSM: 90-532-613 31 02 Emails: erkankiraz@yahoo.com & erkankiraz-41@hotmail.com.

© Copyright Hakkı Erkan Kiraz’a Aittir. Tüm Hakları Saklıdır.
Bu yazı ancak kaleme alanın izni alınarak tekrar yayınlanabilir yada dağıtılabilir.
© Copyrighted to Erkan Kiraz. All Rights Reserved.
This study may be re-copied or re-distributed only with prior consent of its Author.
Written & Edited By Erkan Kiraz
erkankiraz@yahoo.com on 19.09.07.