Sunday, November 30, 2008

Açık Teşekkür

Açık Teşekkür
Yazım Tarihi; 22 Eylül 2004 Çarşamba, Şirintepe-İzmit, Yayın Tarihi;

Derince’nin Öyküsü’nü kaleme alma çabamda birçok kişinin katkısı var. Öyküyü derlemek, tasarlamak ve harmanlamak bana ait olsa da minnettar olduğum, kendimi borçlu saydığım ve adlarından söz etmek istediğim birçok kişi de var. Yadetmek, ruhlarına bir selam yollamak istediklerim de.

Derince’ye bilerek ya da ayrımına varmadan birçok birey biçim vermiş. Öncelikle onun biçimlenmesine katkı sağlayanların ruhları şad olsun. Ona biçim verenler elbette sadece Türkler değil. En baştan günümüze dek birçok kişi Derince’nin biçimlenmesine destek sağlamış. Bir dirhem dahi olsa katkı sağlayanlara minnettarlığım sonsuz. Hepsine yürekten teşekkür ediyorum..

Aşağıda adlarını sıralayacaklarım abecesel bir dizinde sıralanmadı. Öncellik ve ardıllık söz konusu değil. Herkesin katkısı, desteği, candanlığı, gösterdikleri konukseverlik ve yüreklendirmeleri eşit. Önemli olan adlarının yad edilmesi..

Öncelikle ve ilkin rahmetli babam Mehmet Kiraz ve annem Necmiye (Orataş) Kiraz’a. Derinceli olma sebeplerim. Onun çok kahrını çeken ama sefasını süremeyen kişilere.. Sonrası derin ve geniş sabrından dolayı sevgili eşim Hanife (Aykan) Kiraz’a. Sevgili çocuklarım, nur tanelerim Bengisu ve Aybüke Beren’e.
Dertlenip şikayetçi olmadıkları için. Sürekli destekledikleri ve yüreklendirdikleri için ablam Heyecan Kiraz, kız kardeşlerim Hanife Kiraz ve Huriye (Kiraz) Ofluoğlu’na....

Kadim dostum Halit Altuntaş’a Derince’ye hizmet sağladığı ve gazetesinde bana köşe verdiği için, ilkokul arkadaşım “ProfesörAdnan Yüksel Çevik’e, ablası ve eniştesi Mecit-Hanife Toksöz’e “Turan Sokak” ve çevresini anlattıkları için, “Gönül Berberi”nin sahibi Mustafa Direk’e gönüldaşlığı için, “Derince Eczanesi”nin sahibi Ahmet Sunmak’a “Üst İstasyon Caddesi” hakkında bilgileri için, ilkokul arkadaşlarımdan İsa Batur’a, “Hamam Sokak” ve çevresi hakkında bilgi sağlayan “Hacı Veli Toplu”nun torunu Caner Toplu’ya...

Eski Çarşı”dan Nizamettin Balcı’nın oğlu Cemalettin Balcı’ya konukseverliği ve candanlığı için, “Merkez Camisi” çevresi ve “Tatarlar” hakkında sağladığı bilgiler için Berber Turan Günaydın’a, “Piriries İlkokulu” öğretmenlerinden, baba dostum Emin Yıldızhan ve sevgili oğlu Fevzi Yıldızhan’a, “44 Evler” hakkında bilgi sağlayan ilkokul arkadaşlarımdan Feridun Özkan’a, “Sarısakal”ın torunlarından Kadir Akyol’a...

Turan Sokak” kuzey tarafına ait bilgileri için, “Eski Çarşı”nın ilk berberlerinden “Cici Berber”in sahibi Lütfü Özkan’a sabrı ve konukseverliği için, “Eski Çarşı”nın en eski kunduracılarından Mehmet Meriçli’nin kızı ve damadına “Elektrik Trafosu” çevresine ait bilgilerinden dolayı, ilkokul arkadaşlarımdan “SıçanMetin Uysal’a ”Macir Mahallesi” hakkında verdiği bilgiler için, “Sucu MehmetDurmaz’ın oğlu Nazmi Durmaz’a, “Üst İstasyon Caddesi” berberlerinden Necmi Pala’ya, “Ali Osman Suyu” çevresi hakkında bilgileri için sevgili Recep Aslantaş’a...

YoğurtçuSaim ve Cengiz Erdemir’e, Salih & Salim Siyahdemir’e, “SüpürgeciSalih Çelik’e, “Derince Eczanesi”nin kıdemli kafası Sami Sivri’ye, “SobacıŞenol Çamlıca’ya, Shell emeklisi, “Nogay Tatarları”ndan Şevket Çalık’e, “Mühendis Ethem Ciliv”in araç parkı alanı bekçilerinden Mehmet İlkman’ın oğlu, “BekçiTahsin İlkman’a, “Mahle Piston EmeklisiTurgut Keskin’e, Derince Şoförler Odası Başkanı, ilk dolmuş sürücülerinden Hüseyin Çepil’e, “Derince Fen İşleri Şefi”, rahmetli İsmet Erol’un oğlu Hüseyin Erol’a, “Gazeteci Muzaffer”in oğulları Metin ve Mehmet Sandalcı’ya…

Sevgili dostum, “Artinvinli Gürcü”lerden Reşat Keçeci’ye, “Kaşkaldere”li Lazlar’dan çocukluk arkadaşım Fazlı Küçük’ün kardeşi Selahattin Küçük’e, en eski tüp-taşıyıcılarından, “Eşek Yaşar” lakaplı Yaşar Deniz’e, ilkokul arkadaşlarımdan Zafer Balı, Osman Yalçınkaya, Mustafa & Kemal Atmaca’ya, hala ve sabırla “Turan Sokak” yerleşiklerinden Mehmet Akın’a, Eski Limanyolu berberlerinden Hamza Öz’e, Hanis Günaydın’ın oğlu Adnan Günaydın’a, “Tatar Emrullah Amca”nın oğlu Nurdoğan Dizbay’a, derin belleği, tatlı tebessümü ve sıcak dostluğu için Ali Kızılkaya ve oğlu, değerli dostum Hüseyin Kızılkaya’ya, Saray ve Birlik Taksi çalışanlarına, Turgut Reis İlkokulu Müdürü Fazlı Cengiz’e, Yeni Cumhuriyet İlkokulu ve Pirireis İlkokulu müdürlerine, Derince Liman Müdürü Mehmet Akif Ersoy’a, Derince Limanı Personel Müdürü Ahmet Seven’e, eski Travers Fabrikası Müdürü Fahrettin Ağiç’e.

Hüseyin Balcı ve Ahmet Yolalan’a, beni sürekli destekleyen, yüreklendiren ve yönlendiren dostlarım, iş arkadaşlarım, eski Derincelilerden Gökhan Yiğit ve Hakan Doğan’a candan teşekkürler..

Yukarıdakilerle sınırlı olmamak ve adları anılmayanları da kapsayacak biçimde, Derince’yi adım adım dolaşırken bana yardımcı olanlara, adlarını anımsayamadığım, güleç yüzlerini unutmadığım dost Derincelilere minnettarlığımı ifade etmek isterim.

Bunlardan başka ayrıca ve özellikle rahmetli Mustafa Kemal Atatürk’e Derince’ye yaptığı ziyaret için, yaveri Cevat Abbas’a “Köşk”ü Derince’ye hediye ettiği için, Sultan Abdülaziz’e Haydarpaşa-İzmit Demiryolu Hattı ve Derince Limanı projesi için, derli toplu olarak “İzmit Tarihi”ni ilk yazanlardan ve Derince ve çevresinden ilk sözeden, rahmetli Avni Öztüre’ye, “Memleketim’den İnsan Manzaraları” adlı eserinde “Derince’de durdu tren.” diye söz eden Nazım Hikmet’e hayır ve dualarımı iletiyorum.

Internet ortamında tanıştığım, çoğunun yüzlerini dahi göremediğim dostlarımdan Savaş Karakaş’a, Mustafa Tunçel’e, Türk dostu Jean Patrick Charrey’e, İngiltere’de mukim Saime Timms’e minnettarlığımı belirtmekten kıvanç duyarım.
© Copyright Hakkı Erkan Kiraz’a Aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Bu yazı ancak kaleme alanın önceden yazılı izni alınarak tekrar yayınlanabilir ya da dağıtılabilir. © Copyrighted to Erkan Kiraz. All Rights Reserved. This study may be re-copied or re-distributed only with prior consent of its Author. Written & Edited By Erkan Kiraz erkankiraz@yahoo.com on various dates.

Access Info; Erkan KIRAZ; Work Address; Import & Export Expert, Toyota Otomotiv Türkiye A.S. P.K.161, Adapazari, Nehirkent 54000, Turkey. Tel: +90-264-295 10 82 Direct, Fax: +90-264-295 00 82,
erkan.kiraz@toyotatr.com Home Address; Kentsa Sitesi. A15, D: 1, Alikahya-Izmit, Turkey. Home Tel; +90-262- 319 41 00, GSM; +90-532-613 31 02, E-Mails; erkankiraz@yahoo.com, erkankiraz-41@hotmail.com, URLs; http://www.mtuncel.com, http://www.gezinotlari.net, http://erkankiraz.blogspot.com, http://erkankiraz.multiply.com/, http://www.panoramio.com/user/2404315.