Sunday, November 30, 2008

Derince Cumhuriyet İlkokulu'ndan Arkadaşlarım

İlkokul Arkadaşlarım
Yazım Tarihi; 27 Haziran 2005 Pazartesi, Şirintepe-İzmit, Yayın Tarihi; 08 Temmuz 2005 & 15 Temmuz 2005,
Yıllar 1962’ler olmalı. Derince’de sadece iki okul vardı. İlki Turgutreis İlkokulu diğeri Cumhuriyet İlkokulu. Yolun üstünde oturan ailelerin çocukları Turgutreis okuluna, üst tarafında oturanlarınki ise Cumhuriyet okuluna giderdi. Sınıflar kalabalıktı. Şimdilerde de ülkemizde birçok okulda eğitim odaları kalabalık. Her bir odada yaklaşık 40 öğrenci okuyor deniliyor. Bizim eğitim odalarımız kaç kişilikti pek anımsamıyorum. Ama kalabalık olduğunu biliyorum.

İlkokul zamanlarımıza ait birçok anı var. Okula gidişler. Yol. Bakkallar. Simit fırınları. Okul önünde satılan yiyecekler.. Okulun yapısı. Bahçesi. Kış zamanlarında ısıtılması. Zil sesi.. Kışlar. Diz boyu kar. Taşan dereler.. Derince’de su baskınları.. Küçücük biz çocukların okula giderken belleklerimize kazınmış o zamanların sert ve acımasız koşullarında okullarımıza gidişlerimiz elbette birçok olayla sarmallanıyordu..

Ben sadece o zamanlar kimlerle okuduk, Sınıfımızda kimler vardı, sıra arkadaşlarımız kimlerdi bölümünü dillendireceğim. Kim bilir kimler yaşamda nice farklı görevlere geldiler, yükseldiler, büyük mertebelere çıktılar, önemli kişiler oldular. Ya da yaşama tutunmada yenik düştüler. Çok farklı, çok sıradan işler yaptılar. Kim bilir kimlerin başına nice tatlı ya da acı olaylar geldi..

O minicik çocuklar şimdilerde ya emekli oldular ya da emeklilik dönemlerine yaklaşıyorlar. Hani derler ya “her bebek elli sene sonra dede ya da nine olur” diye.. İlkokul arkadaşlarımdan bağlantımızın tamamen koptuğu arkadaşlar da oldu. Kopmayanlarda... Kopmayanlardan bazıları ile çeşitli vesilelerle zaman zaman görüştük.. Sözgelimi Adnan Yüksel Çevik, Hüseyin Aloğlu, Levent Aydoğdu, Metin Uysal, Mustafa Atmaca ve Şaban Poyraz gibi..

Cumhuriyet İlkokulu Sınıf Arkadaşlarımız; Ayşe Akarsu [“Çankırılılar”dan], Bahadır Ay, Barbaros X [Başçavuşun oğlu, sınıf başkanı], Bircan Satılmış [Babası Manalar’da aşçıydı], Cemile Acun [Köseköy’de İÖO öğretmeni], Hasan Hüseyin İlkkılıç [“Çankırılılar”dan. Çınarlı Çenesuyu Huriye Pak İÖO Md], “Tatar” Hasan X, Hülya Yılmaz, Hürrem Bulut [Eski Çarşı’da İpragaz Bayii Hacet Yılmaz’ın bisikletli tüp dağıtıcısıydı. Annesi Limanda çalışıyordu. Kardeşi Feridun], İlker Oral [Akbank Genel Md. Yrd.], Levent Aydoğdu [“Tatarlar”dan], Mustafa Küçük [“Lazlar”dan, Eski Çarşı’da “Bakkal” Ali Küçük’ün oğlu], Mustafa Özten [“Sivaslılar”dan], Nuran Can [Babası DDY’da Makasçı’ydı], Tayfun Tonguç [“Tatarlar”dan], Yasemin Daslı [“Tatarlar”dan Fikret Daslı’nın kızı]. [1]

Yıllar 1965’ler. Çenedere’nin batısına, Subay Mahallesi Mezarlığı alanının batı köşesine Pirireis İlkokulu yaptırıldıktan sonra, Eski Limanyolu’nun batısında oturan ailelerin çocuklarının Pirireis İlkokulu’na devam edeceği kararlaştırılmış. Sınır burası. Batıda ta Kaşkaldere’ye, kuzeyde ise Yörükler Mahallesi ve Harmantarla’ya dek.

Derince Pirireis İlkokulu Sınıf Arkadaşlarımız; Hademe; XX [Okuldaki hademe konutunda kalırdı. Oğlu Nuri]. Öğretmenimiz Arif Yıldız’dı. Müdürümüz ise Kemal İlhan. Adnan Deniz [Öğretmenler Mahallesi’nden], Adnan Yüksel Çevik [Turan Sokak’tan], Ayhan [Camgöz] Çetinkaya [Muhacir Mahallesi Yolu’ndan], Ayşe X, Bahadır Ay [Albay’ın oğlu], Fatma Akın [Turan Sokak’tan], Erol X [Bakkal Hüseyin Keskin’lerin kuzey tarafındaydı evleri, Tatarlar’dan], Feridun İlhan [Müdür Kemal İlhan’ın yeğeni], Feridun Özkan [44 Evler’den], Günay X [Çenedağ Mahallesi Kaynak’tan], Mehmet Güreli [Öğretmenler Mahallesi’nden, Lazlar’dan], Hasan Saraç [Muhacir Mahallesi’nden], Hüseyin Aloğlu [Okulun karşısındaki Bakkal Rahmi Aloğlu’nun oğlu], İhsan X, İsmail İlhan [Müdür Kemal İlhan’ın oğlu], Kemal X, Mehmet Bostan [Çenedağ Mahallesi’nden, Lazlar’dan], Metin Balı [Serdar Sokak’tan, Çankırılılar’dan], Metin Uysal [Muhacir Mahallesi’nden], Mustafa Atmaca [Lazlar’dan], Mustafa Demirkol [Lazlar’dan], Mustafa Kubanç [44 Evler’den], Necla Çıray, Nermin Akyol [Turan Sokak’tan, Gürcüler’den], Osman [Barak] Korkmaz [Şimdiki Trafik Işıkları’nın güney köşesindeydi evleri], Osman Yalçınkaya [Ahmetağa Suyu’nun yanındaydı evleri, Taşköprü Manavları’ndan], Refik Bıçak [44 Evler’den], Sabriye Vurucu, Şaban Poyraz [Çenedağ Mahallesi’nden, Lazlar’dan], Vesile Tunalı, [2].

İki okuldaki sınıf listesi elbette tam değil. Bir sürü eksiği var. Bizim anımsayabildiklerimiz bunlar. Bir de okul müdürleri ve öğretmenler var. Okulda bize hizmet eden hademeleri unutmadım elbette. Ama ne adları kaldı belleğimde ne sanları. Yüzlerini anımsıyorum.. Bayanların soy adları değişmiştir elbette. Bizim anımsadıklarımız kızlık soyadları.

Anımsayamadığımız soyadlarının yerine X koydum. [] içinde de açıklayıcı bazı bilgiler ekledim. Anımsamada kolaylık olsun diye.. Umarım olmuştur..

Bu yazıyı okuyanlar. Arkadaşlarım. Dostlarım. Yazıyı okuyup da adları tanıyanlar. Adları anılmayanları anımsayanlar. Okuma olanağı olmayanlara aktarsınlar lütfen. Gelin bir biçimde bir araya gelmeye çabalayalım. Kaç kişi olursa olsun. Bir kişi. İki ya da dört. Ne fark eder sayı! Ama üç kişi dahi bir araya gelsek, bir çay içimi muhabbete nice güzellikleri sığdırmaz mıyız? Ne dersiniz. Bana erişmek zor değil. E-mail adresim var. Cep telefonu numaram var. Bu bilgiler yazının başında yer alıyor. Geçmişi bu günlere taşıma ve yad etme fırsatı yakalar mıyız ne dersiniz!

[1]. [Söyleşi; Levent Aydoğdu 18.12.04].
[2]. [Söyleşi; Feridun Özkan, Adnan Yüksel Çevik, Mustafa Atmaca. Çeşitli zamanlarda].
[3]. Yazı içinde yer alan X’ler bilinmeyenleri tanımlamaktadır.

Söyleşi yaptığım pek değerli arkadaşlarıma sağladıkları bilgiler için müteşekkirim. Pirireis İlkokulu’ndaki defter kayıtlarımın resimlerini çekmemi sağlayan okul müdürüne de saygılarımı sunarım.

© Copyright Hakkı Erkan Kiraz’a Aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Bu yazı ancak kaleme alanın önceden yazılı izni alınarak tekrar yayınlanabilir ya da dağıtılabilir. © Copyrighted to Erkan Kiraz. All Rights Reserved. This study may be re-copied or re-distributed only with prior consent of its Author. Written & Edited By Erkan Kiraz erkankiraz@yahoo.com on various dates.

Access Info; Erkan KIRAZ; Work Address; Import & Export Expert, Toyota Otomotiv Türkiye A.S. P.K.161, Adapazari, Nehirkent 54000, Turkey. Tel: +90-264-295 10 82 Direct, Fax: +90-264-295 00 82,
erkan.kiraz@toyotatr.com Home Address; Kentsa Sitesi. A15, D: 1, Alikahya-Izmit, Turkey. Home Tel; +90-262- 319 41 00, GSM; +90-532-613 31 02, E-Mails; erkankiraz@yahoo.com, erkankiraz-41@hotmail.com, URLs; http://www.mtuncel.com, http://www.gezinotlari.net, http://erkankiraz.blogspot.com, http://erkankiraz.multiply.com/, http://www.panoramio.com/user/2404315.